Tarinan taustaaAnna

Sammakkoprinsessa sai alkunsa eräänä keväänä monta vuotta sitten. Olin juuri saanut valmiiksi tarinan, joka oli melko synkkä ja osin surullinenkin. Sen vuoksi halusin vaihteeksi kirjoittaa jotain kevyttä ja hauskaa.

Sammakkoprinsessassa on vaikutteita vanhoista keijumytologioista. Skotlantilaisen keijumytologian mukaan on olemassa kaksi hovia tai valtakuntaa (“court”); Seelie court ja Unseelie court. Näistä Seelie courtin keijut ovat ihmisille pääsääntöisesti hyväntahtoisia, ja Unseelie courtin keijut ovat pahantahtoisia. Sammakkoprinsessassa Valohovi vastaa Seelie courtia ja Hämärhovi Unseelie courtia. Hämärhovissa piipahdetaan Sammakkoprinsessan jatko-osassa. Samaisten keijumytologioiden mukaan pahantahtoisilta keijuilta voi suojautua raudalla, koska rauta on myrkkyä keijuille. Ofelialla on rauta-allergia.

Olen häpeilemätön historiafriikki, ja rakastan erityisesti Ison-Britannian historiaa. Sieltä on peräisin Sammakkoprinsessan aatelisten keijujen tittelisysteemi. Olen kuitenkin muokannut systeemiä jonkun verran selvyyden vuoksi: lordi Ramanin ja lordi Jain isän titteli “kreivi” ei ole brittiläisen aateliston varsinainen titteli, vaan sitä vastaisi Isossa-Britanniassa “jaarli”. Jaarlin poika ei ole titteliltään “lord”, (kirjassa lordi) vaan “viscount” eli suomeksi “varakreivi”. Titteli ei myöskään yleensä ole sama kuin henkilön sukunimi, esimerkiksi englantilaisen Sandwichin jaarlin (Earl of Sandwich) sukunimi ei ole Sandwich, vaan Montagu. Ja kyllä, englannin sana “sandwich” eli kerrosvoileipä sai nimensä kyseiseltä aatelismieheltä!

Harva kirja säilyy samanlaisena ensimmäisestä versiosta julkaistavaan versioon. Kirjoitin Sammakkoprinsessan kaksi ensimmäistä versiota englanniksi. Aivan ensimmäinen versio oli hyvin erilainen kuin nykyinen kirja, mutta siinä oli jo muutamia kirjan hahmoja ja paikkoja:

Ofelia, jonka nimi oli Hilda Ravenstar (raven = korppi, star = tähti).
Luukas, jonka nimi oli Laurie Hawkesworth.
Sebastian Saksilukko-Suikero, jonka nimi oli Sebastian Scissorlocks-Smythe.
Lumosia, keijujen pääkaupunki.

  • Ofelia oli tuolloin heti tarinan alusta alkaen keiju, ja hän asui pienessä keijukylässä isänsä kanssa. Äitiä Ofelialla ei ollut.
  • Ofelian parhaiden kaverien nimet olivat Rider ja Sonia. Kumpikaan heistä ei päätynyt Sammakkoprinsessaan, mutta pidän heidät edelleen “hahmohyllylläni”.
  • Riderin perhe oli esikuvana Hillariinan perheelle – se oli samanlainen suurperhe, joka asui maaseudulla.
  • Ofelia fanitti keijubändiä nimeltä Phaeri Wings ja oli ihastunut Riderin isoveljeen, Felixiin.
  • Riderin perheen sukunimi oli Silverhair, josta tuli lordi Jain ja lordi Ramanin sukunimi (silver = hopea, hair = hiukset).

Kukka, Ester, Jetro ja monet muut henkilöhahmot tulivat mukaan kirjan toisessa versiossa, joka oli englanninkielinen kuten ensimmäinenkin versio. Tässä muutamia nimiä tuosta versiosta:

Kukka oli Blossom.
Ofelian äiti oli Lucy ja isä oli Peter.
Hillariina oli Honoria.
Luukas oli Linus.
Lordi Jai oli lord Jayin.
Ofelian sukunimi oli Rattle, lempikapellimestarini Sir Simon Rattlen mukaan.

Lue myös Hauskoja faktoja! – osio!

Leave a Reply

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url